Mrlje od kave mogu biti dosta tvrdokorne posebno ako odmah ne reagirate. No i za neestetske mrlje koje su ostale na šalicama, odjeći ili tepisima postoji rješenje. Umjesto kupovnim proizvodima možemo ih ukloniti sa čak 5 prirodnih čistača koje vjerojatno imate u kući

1. Ocat
Ocat je odličan za uklanjanje mrlja s odjeće, uključujući one od crne kave, soka i čaja. Naime, prije nego li odjeću stavite na pranje natopite mrlje s malo octa. Za jako velike i tvrdokorne mrlje dodajte malo više octa i svakako pustite da se odjeća namače tijekom noći.

2. Pivo
Ukloniti mrlje od kave s tepiha možda izgleda kao dosta zahtjevan zadatak, no uz mali trik s pivom mrlja bi trebala nestati. I iako se ljubiteljima piva ova upotreba omiljenog pića i neće baš svidjeti, pivo je odličan čistač kave.

Utrljajte pivo lagano u materijal i mrlja bi trebala nestati. Ukoliko je mrlja tvrdokornija ponovite postupak nekoliko puta kako bi je potpuno uklonili. Mjesto gdje je bila mrlja nakon toga dodatno operite mlakom vodom s malo deterdženta i potom isperite. 

Mrlje od kave možemo ukloniti i na prirodan način sa čak pet prirodnih ‘čistača’, koje vjerojatno svi imamo u kući 3. Sol
Neatraktivne kolute osušene kave s posuđa možete najlakše oprati ako na spužvu stavite malo soli i lagano istrljate. Ukoliko se ne uklone na spužvu dodajte malo octa i pokušajte ponovno.
Omjer soli i octa bi trebao biti otprilike jednak. Isti postupak vrijedi i kada se kava prolije po odjeći, a ovaj trik jednako je učinkovit i s mrljama od crnog vina.

4. Prašak za pecivo
Mrlje od kave koje su ostale na porculanu možete očistiti i s praškom za pecivo koji će zrnatom teksturom pokupiti nečistoće i dati posuđu sjaj. Nanijeti ga možete i na kavu prolivenu na odjeću, tepih ili stolnjak kako bi pokupio nečistoće te kako bi se mrlja potom lakše oprala.

5. Mineralna voda
Mrlje od kave učinkovito uklanja mineralna voda. Potrebno ju je direktno staviti na mrlju i lagano ispirati trljajući. Postupak treba ponavljati dok mrlja potpuno ne nestane. 

6. Vlažne maramice
Kavu sa tepiha najbolje je odmah probati ukloniti vlažnim maramicama.  One bi trebale apsorbirati tekućinu i mrlje te spriječiti dublje prodiranje u tkaninu.

Izvor: https://zadovoljna.dnevnik.hr/

Categories: Vijesti

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *