Kada Vam ormarić sa sredstvima za čišćenje počne pucati po šavovima, vrijeme je da se koncentrirate na ono što važno. Nisu, naime, potrebna bezbrojna sredstva da bi se kuća ili stan održali čistima. Dovoljno je tek nekoliko proizvoda, ustvari dovoljna su tri do pet proizvoda s kojima možete dobro očistiti sve površine u kući. To su:

  • Sredstvo za pranje posuđa – Ovo sredstvo nije namijenjeno samo za pranje posuđa. Pomoću njega mogu se ukloniti sve vrste masnih nečistoća pa se zato koristi i za pranje površina. Ali oprez: nakon čišćenja površina može ostati klizava pa ju je zato potrebno dobro isprati.
  • Sredstvo za ribanje – Za jaču, zapečenu i tvrdokornu prljavštinu ponekad ne pomaže ništa drugo osim dobrog sredstva za ribanje.
  • Univerzalno sredstvo za čišćenje – Ovaj proizvod, kako mu i samo ime govori, ima raznoliku primjenu. Koristi se za sve ostale površine koje se ne mogu prati sredstvom za posuđe ili sredstvom za ribanje. Univerzalna sredstva dobra su i za čišćenje WC-a i podova. Potrebno je paziti kod pranja drvenih površina.

Pokraj ova tri uistinu osnovna sredstva možete razmisliti i o kupovini sljedećih proizvoda:

  • Kiselina – Bez obzira radi li se o octu ili limunu, ništa ne uklanja kamenac bolje od kiseline. Njezin učinak je prije svega posebno vidljiv u kupaonici i WC-u gdje uklanja naslage kamenca i mrlje od urina. Napomena: Bolje je da koristite kiselinu i ostavite je da malo dulje djeluje, nego da se mučite ribanjem. Tako ćete spriječiti moguće ogrebotine i uništavanje površine.
  • Sredstvo za čišćenje pećnice – Kada nam u pećnici nešto kapne ili se prelije, to ne počistimo odmah. Posljedica: to se zapeče i kasnije je vrlo teško ukloniti takve mrlje. Stoga, ako često koristite pećnicu, razmislite o nabavi jednog takvog posebnog sredstva.

Koje proizvode izbjegavati

Osim ovih osnovnih sredstava postoje naravno i mnogi drugi proizvodi za čišćenje. Među njima ima i nekoliko sa štetnim sastojcima, koji štete i okolišu kao i zdravlju. Zato ovdje navodimo nekoliko sastojaka koje biste trebali izbjegavati i koje mi u Biolindo trgovini niti ne prodajemo. Problematični su proizvodi s:

  • anorganskim kiselinama
  • klorom
  • parafinima
  • fosfonatima
  • polikarboksilatima

Da bi se lakše snašli, pri kupnji proizvoda pogledajte ima li na pakiranju znak Plavi anđeo ili EU-ekološki znak. Ti znakovi garantiraju da sredstvo ne sadržava sastojke štetne za okoliš.

Problem s dezinfekcijskim sredstvima

Izbjegavajte dezinfekcijska sredstva, osim ako Vam ih je preporučio liječnik. Sama, preventivna upotreba takvog sredstva nije preporučljiva jer što češće koristite takvo sredstvo, to je veći rizik od alergija. Još nije istraženo je li to povezano sa samim dezinfekcijskim sredstvom ili manjkom bakterija.

Zašto jaka sredstva za čišćenje nisu uvijek dobra i zašto je važna krpa kojom se čisti

Naravno da se najbolje osjećamo u čistom stanu. A za to nam nisu potrebna jaka sredstva za čišćenje. Čistoća se postiže i redovitim čišćenjem s blagim sredstvima.

Važnije od jakog sredstva je prava krpa za čišćenje. Krpe s mikrovlaknima su najbolje, jer zbog svoje grube strukture imaju izvanredan učinak čišćenja i upijaju veliku količinu prljavštine.

Niti jedna mrlja nije otporna na kombinaciju blagog sredstva za čišćenje i krpe s mikrovlaknima.

Izvor: www.biolindo.hr

Categories: Vijesti

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *